2021-02-17 14:10:14• hírek • Bede Emőke

Eseménydús időszakon van túl a Stea Egyesület, de a java még csak most jön

A szatmári Stea Egyesület és a nagybányai Pirita Children egy egészen innovatív nevelési programot indított útjára október végén, melynek elsődleges célja, hogy a marginalizált közösségekben élő családoknak lehetőséget nyújtsanak egy olyan tapasztalati tanulásra, mely által nem csak egészségügyi állapotuk, de életminőségük is javulhat.

A „Kertből iskola” néven futó programot mind Szatmárnémetiben, mind Nagybányán olyan kiszolgáltatott helyzetben lévő közösségekben ültették gyakorlatba, melyeket nagymértékben jellemez a generációról generációra öröklődő szegénység, a társadalmi kirekesztettség és az alacsony iskolázottsági szint, melyeknek okán a családok nem tudják megteremteni mindazokat a feltételeket, melyek a gyermekek egészséges fizikai és szellemi fejlődéséhez szükségesek.


A "Kertből iskola” célja, hogy tudatosítsa a programban részt vevő 48 gyermekben az egészséges életmód fontosságát azáltal, hogy hat hónapon át, heti rendszerességgel nevelési célzatú foglalkozásokat szerveznek számukra. E tág keretbe szerencsére nem csak a táplálkozás fér bele, hanem az alkoholfogyasztás és a dohányzás veszélyeire való figyelemfelhívás is, majd a féléves periódus utolsó három hónapjában gyakorlati foglalkozásokra kerül sor.


„Annak ellenére, hogy a foglalkozások online kezdődtek, a gyerekekre így is nagy hatásuk volt. Nagy érdeklődéssel vettek részt minden találkozón, és türelmetlenül várták azt is, hogy decemberben végre szemtől szembe találkozhassunk. Ettől kezdve már a jelenlét is megnőtt, a gyerekek pedig megtanulták, hogy tartsák be a programot, legyenek pontosak és aktívak” – nyilatkozta Carina Petric pszichopedagógus.



Gabris Katalin szociális asszisztens elmondta, hogy a gyerekekre a legnagyobb hatást azok a foglalkozások tették, melyek révén első kézből nyerhettek új tapasztalatokat: kísérleteztek például az egészségre ártalmas szénsavas üdítőkkel, de elsajátították a helyes kézmosás technikáját is, illetve kedvenc fogásaikat is elkészítették – természetesen egészséges alapanyagok felhasználásával.



Az áprilisig tartó projekt hátralevő időszakában is mozgalmas lesz majd az élet, hiszen ezentúl a nevelő jellegű, terápiás foglalkozások elsősorban a kertgazdálkodás köré fognak összpontosulni. Szatmárnémetiben ennek helyszíne a Stea Egyesület napközi központjának az udvara lesz, ahol egy kertet alakítanak majd ki – tájékoztatta híroldalunkat az egyesület.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: